IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават съвместна компания за „Южен поток“ в началото на 2011 г.

При преговорите с Русия има напредък по "пътната карта" за газопровода, но не и за цените на природния газ за България

17:43 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Създават съвместна компания за „Южен поток“ в началото на 2011 г.

Предвиждаме съвместната компания между България и Русия за строителството на газопровода „Южен поток“ на българска територия да бъде създадена към февруари 2011 г., съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във Варна, където преговаря с руския министър на енергетиката Сергей Шматко относно „пътната карта“ на „Южен поток“. В посочения срок се очаква да бъде направено и предпроектното проучване.

По отношение на „пътната карта" на проекта "Южен поток" имаме доста голяма степен на съгласие, допълни Трайков, цитиран от БТА.

Министърът уточни, че "пътната карта“ ще очертае сроковете и стъпките за осъществяването на предпроектното проучване и създаването на общата компания. По думите на министъра географската точка за началото на газопровода на наша територия е сравнително ясна - близо до Варна.

След това ще бъдат обсъдени вариантите за трасета, количеството на газа и разходите по проекта, отбеляза Трайчо Трайков.

Относно преговорите по новия дългосрочен договор за доставки на руски природен газ смятаме, че до края на срока на действие на сегашните договори (основно края на 2010 г.) би могло да се получи някакво подобрение по различни параметри, подчерта Трайков.

Според него при преговорите страната ни има възможност да постигне по-добри клаузи, както и разбирането на руските партньори.

Трайков напомни, че България е единствената европейска страна, която няма алтернатива по отношение на руския газ и не може да смекчава цената за потребителите. Реално съществува опасността Газпром, държейки на принципите си да не продава по-евтино на определена страна, да „убие“ пазара си, защото, когато българската индустрия не може да използва газа и когато домакинствата спрат да използват услугите на топлофикациите, защото им е скъпо, тогава какво става с целия пазар на газ, добави министърът. "В интерес на всички е газ да продължи да се доставя", посочи той.

Министърът не се ангажира с прогноза какви са шансовете да бъде подписана "пътната карта" по време на сегашните преговори и да бъдат предоговорени цените за доставка на руски газ. По думите му по отношение на цените двете страни не са близко в позициите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още